26 Tips voor veilig te zonnen en mooi bruin te worden
26 Tips voor veilig te zonnen en mooi bruin te worden
18 mei 2015 
6 min. leestijd

26 Tips voor veilig te zonnen en mooi bruin te worden

Huid Expert Lillian Nelissen geeft 26 gouden tips om veilig te zonnen en toch mooi bruin te worden.

Voor velen is bakken in de zon heerlijk ontspannend. Helaas is onze huid daar niet geschikt voor. Het aantal huidkankerpatiënten is mede door het vele zonnen explosief gestegen. En je hebt meer kans om op latere leeftijd een sterk verouderde en gerimpelde huid te krijgen.

26 Tips voor veilig te zonnen en mooi bruin te worden:

 1. Het ligt aan je huidtype en de sterkte van de zon, ofwel hoe hoog de zon aan de hemel staat, hoe lang je onbeschermd in de zon kunt. Hoe zuidelijker je komt hoe hoger de zon staat. Als je helemaal niet
  ingesmeerd bent ligt voor iedereen deze tijd tussen de 5 en 30 minuten.
 2. Let extra op de kwetsbare delen als oren, neus, lippen en borsten. Smeer de meest gevoelige delen in met de UV-Defense.
 3. Hoeveel zonnebrandcrème moet je smeren?
  Onderzoek wijst zelfs uit dat we gemiddeld maar 20 tot 50% van de hoeveelheid zonnebrandcrème gebruiken van de hoeveelheid die wordt gebruikt om de beschermingsfactor van producten te bepalen. Om de bescherming te krijgen die de zonnebrandcrème belooft te geven moet de crème vrij dik op de huid worden aangebracht. Zuinig smeren geeft een veel lagere beschermingsfactor dan op de verpakking vermeld staat. Ongeveer een ‘hand vol’ voor elke insmeerbeurt van het gehele lichaam is de richtlijn.
 4. Tussen 12.00 en 15.00 kun je het beste de zon vermijden. De zon staat dan op zijn hoogst en je hebt het meeste kans om te verbranden.
 5. Wat kun je het beste doen, als je toch verbrand bent?
  Koelen met een koele doek of een lauwe douche. Smeer er dan meteen gel op van een Aloë vera plant als je die hebt, deze haalt snel de brand uit de huid en verkoelt. En smeer er een paar keer per dag het Pascaud after sun Mask op. Als de verbranding ernstiger is kun je het beste naar de huisarts.
 6. Wordt je ook mooi bruin in de schaduw?
  Ja, het is ook veel beter voor je gezondheid om het zo te doen. Want zelfsonder een zonnescherm of in de schaduw van een palmboom bereikt nog 50% van de UV stralen je huid. En die zijn zeker voldoende om mooi bruin te worden.
 7. Hoe lang is zonnebrandcrème houdbaar?
  Op huidverzorgingsproducten staat een logo, een soort potje met deksel, met daarin een cijfer en een M, bijvoorbeeld 12M. Dat betekent dat het product na opening nog tenminste 12 maanden houdbaar is. Nu is het wel zo dat als je je zonnebrandcrème mee naar het strand neemt, het product zodanig opgewarmd wordt, dat de werking en de filter is verminderd. Mijn advies is om de zonnebrandcrème die je over hebt na de vakantie te gebruiken als body product. En bij het begin van de lente nieuwe zonnebrandcrème te kopen.
 8. zon tipsHoe kun je verbranden vermijden van het zwemmen?
  Rond 80% van de UV stralen drinkt door in het water tot een diepte van ongeveer 30 cm. Dus heel belangrijk dat je jezelf en je kinderen direct na het zwemmen weer opnieuw insmeert.
 9. Hoe vaak moet je je insmeren?
  Zwemmen, transpireren of door bewegen op je luchtbed of badhanddoek zorgen ervoor dat de crème van de huid af gaat. En de UV filter is na 2 uur uitgewerkt. Als u iedere twee uren opnieuw smeert kunt je er van op aan dat je nergens verbrandt! Na het zwemmen moet je je ook opnieuw insmeren.
 10. Hoe kunt je het beste rimpelvorming door de zon voorkomen?
  • De zon is heerlijk, maar jammer genoeg ook nummer 1 oorzaak van de huidveroudering. Zonnestralen veroorzaken ontzettend veel zogenaamde vrije radicalen die de cellen van de huid kapot maken en daardoor vroegtijdig rimpelvorming kunnen veroorzaken. Sommige anti-aging zonnebrand producten beschermen hiertegen met werkstoffen die de cellen hydrateren zo als: amandelolie, Aloë Vera en/of Shea Butter.
  • Gebruik ook in de zomer vaker een hydraterend masker of serum om je huid extra te voeden.
  • Probeer met je gezicht zoveel mogelijk in de schaduw te zitten/liggen.
  • Draag een zonnebril bij mooi weer. Zo voor kom je frons rimpels die je krijgt als je je ogen dicht knijpt.
 11. Waarom werkt een zonnebrand product pas na ongeveer een half uur?
  De chemische UV filters die in de zonnebrandcrème zitten dringen in de huid en hebben ongeveer 30 minuten nodig om zo optimaal mogelijk hun werk te kunnen doen.
  De natuurlijke filters blijven op de huid liggen en werkt op een dusdanige wijze dat het zonlicht gereflecteerd wordt. Deze laatste stoffen werken al meteen na het opbrengen. In de Pascaud zonproducten zit een natuurlijke filter.
 12. Hoe word je zo snel mogelijk bruin?
  *   Scrub wekelijks de huid. Als de dode huidcellen verwijdert zijn zal de huid gelijkmatiger bruin worden.
  *   Een gezonde mooi bruine kleur komt grotendeels van binnenuit. Bijvoorbeeld door het innemen van bruiningscapsules. Deze bevatten Bèta-caroteen en Lycopin, waardoor de melanine productie wordt  gestimuleerd. Gevolg: je bruint veel sneller. Bovendien zorgt Vitamine E en Selenium ervoor dat de      huidcellen beschermt worden zodat je huid beter bestand is tegen de UV stralen.
 13. Zijn after sun producten echt noodzakelijk?
  Zij zijn op zijn minst zinvol te noemen. Normale bodylotions bevatten veel vettige substantie dat de hitte in de door de zon beschenen huid nog beter laat voelen. Aftersun bevat vochtigheidscomponenten en kalmerende werkstoffen en kunnen door plantaardige enzymen zelfs beschadigingen van de huid door de zon herstellen. Dit is een heerlijk hydraterend After Sun Mask.
 14. Medicijnen en de zon – kan die combinatie gevaarlijk zijn?
  Jazeker want sommige medicijnen maken de huid heel wat lichtgevoeliger, bijvoorbeeld middelen waarin Johanneskruid zit. Ook sommige antibiotica en middelen tegen reumatische aandoeningen kunnen er toe leiden dat men veel vlugger dan normaal verbrand in de zon. Lees hiervoor altijd de bijsluiter! De anticonceptie pil kan door de zon pigmentvlekken veroorzaken. Ga dan nog voorzichtiger met de zon om.
 15. Zijn er ook zonnecrèmes die niet plakken?
  Jazeker want de laatste jaren hebben de wetenschappers nieuwe middelen ontwikkeld die heel makkelijk op de huid blijven liggen, zich prima laten uitsmeren en er bovendien voor zorgen dat je er niet wit door uitziet. Dit omdat ze heel transparant zijn. Meestal zijn ze dan verkrijgbaar in sprayvorm. Door deze eigenschappen zijn ze ook voor mannen een prima middel. Bekijk deze Sunscreeen Spray die niet plakt en ook geen witte waas achterlaat.
 16. Gebruik zonbescherming ook als je al (van nature) een kleurtje hebt of in de schaduw zit.
 17. Gebruik een goede zonnebril met UV filter om je ogen te beschermen.
 18. Transpireer je veel? Smeer dan extra vaak.
 19. Door te transpireren verliest het lichaam veel minerale stoffen. Om deze aan te vullen kun je het beste water drinken of kruidenthee.
 20. Drink zeker 1,5 – 2 liter op een dag om je vochtniveau op peil te houden.
 21. De zon stimuleert de aanmaak van vitamine D. Dit heb je nodig voor je weerstand en sterke botten en tanden. Bovendien gaat het botontkalking tegen. Om dit te stimuleren heb je aan 15 minuten zon per dag genoeg.
 22. Achter glas de zon toch schade kan aanbrengen? De UV-B straling wordt door glas gefilterd maar de UV-A straling (huidveroudering) niet. 50% van deze straling komt door het glas heen. Zorg voor een goede bescherming als je in de zon zit.
 23. Parfum en zonnen gaat dat samen?
  Bepaalde ingrediënten in parfum kan pigmentvlekken veroorzaken. Dus je zou het kunnen sprayen op je kleding of op de haren. Veel producenten bieden op dit moment de zogenaamde zomer geurtjes aan. Deze zomergeurtjes zijn speciaal voor dit doel samengesteld om in combinatie met UV stralen geen
  irritaties of pigmentvlekken te veroorzaken.
 24. Hoe kunt je er voor zorgen geen hinderlijk kleurverschil te krijgen door bikini of zwempak?
  Helemaal voorkomen kunt je dat niet. Wat wel helpt is je bikinitop te dragen zonder bandjes en af en toe de randjes van je broekje wat verschuiven en dan, achteraf, de nog achtergebleven “witte” stukjes behandelen met een bruin zonder zon.
 25. Draag een hoed of een pet als je kort haar hebt of kaal bent.
 26. Zonneallergie?
  Gebruik het supplement Bronzestim voor cel bescherming van binnenuit.

Met welke tip om veilig te zonnen ga jij aan de slag?

tips om veilig te zonnenWil je alles weten over veilig zonnen, download dan nu het gratis e-book: 26 Gouden Tips om Veilig te Zonnen en Mooi Bruin te Worden!

Je ontdekt ook in het e-book hoe je zonneallergie kunt voorkomen en wat de beste zonnebrandproducten zijn.

Deze zomer laten wij jou stralen!

Wil je een stralende en jonge huid?

Dan is de Puur Stralende Huid Challenge iets voor jou.

15 dagen lang ontvang je van het Puur Huid Expert Team  huid en voeding tips, video`s, opdrachten, recepten en cadeaubonnen voor een behandeling en producten.
Meer weten? Klik hier.

Bewaren

Over de schrijver
Sinds 1999 ben ik schoonheidsspecialiste en sinds 2000 heb ik de exclusieve schoonheidssalon www.PuurHuid.nl in Eindhoven.Bij Puur Huid zijn we gespecialiseerd in definitief ontharen en natuurlijke huidverjonging. We zetten door middel van behandelingen, huidverbeterings producten en voedingssupplementen de huid zelf weer aan het werk. Je blijft je zelf, maar dan jonger.Mijn missie is om jouw te laten stralen! In de schoonheidssalon krijg ik vaak te horen dat als je jezelf in de spiegel bekijkt je je aan iets stoort. Andere zien dit minder en kijken naar de mooie dingen. Daardoor voelen velen zich onbegrepen en onzeker. Als ze in de spiegel kijken zien ze niet iemand die ze wél willen zijn. Een stralend persoon!Have a beautyful day! Lillian Nelissen
Lisa Goudzwaard
Door

Lisa Goudzwaard

op 20 May 2015

Er staat dat je met 15 minuten zonnen per dag voldoende vit.D aanmaakt, dit is dan zonder zonnebrandcreme? Omdat zonnebrandcreme de aanmaak van vit. D tegenhoudt?

Lillian
Door

Lillian

op 20 May 2015

Bedankt voor je vraag Lisa, Dat is inderdaad zonder zonnebrandcreme. Je verbrand niet en je huid kan goedvitamine D aanmaken. Geniet veilig van de zon! Groeten Lillian

Ellen Bentlage
Door

Ellen Bentlage

op 20 May 2015

Waar is de tijd gebleven dat je onbezorgd van de zon kon genieten? Aan de ene kant is het fijn dat we meer leren en weten, maar 26 (!) Tips ....ik word er ook een beetje moedeloos van...

Gerard Eendebak
Door

Gerard Eendebak

op 21 May 2018

Dat kan niet meer. Of je moet de consequenties accepteren zoals ik dat doe.

katinka
Door

katinka

op 20 May 2015

Ik ben een puntje 6) fan en zit graag in de schaduw onder een boom waar ik heerlijk een boek kan lezen. Ik heb een redelijk bruin kleurtje van mezelf maar merk wel dat sinds ik zo puur eet, ik veel gevoeliger ben geworden voor de zon. Of misschien komt het ook meer met de leeftijd, zou kunnen? En de zon schijnt hier nu niet, maar vrijdag vertrek ik naar Turkije dus ik kan je tips zeker gebruiken.

Lillian Nelissen
Door

Lillian Nelissen

op 20 May 2015

Beste Katinka, Bedankt voor je reactie. Het is inderdaad dat je ouder wordt, de huid dunner wordt en dus ook vaak gevoeliger. Hele fijne vakantie alvast! Zonnige groeten Lillian

Paulien
Door

Paulien

op 21 May 2015

Hey Katinka,Wat bijzonder dat jij juist gevoeliger bent geworden voor de zon. Ik merk bij mezelf namelijk dat sinds ik gezond en puur eet en veel water drink beter tegen de zon kan!Groetjes, Paulien

Cindy
Door

Cindy

op 20 May 2015

Ik ben ook een puntje 6 persoon. Ik zit niet graag in volle zon maar wel graag in de schaduw. Ik maak ook veel liever een wandeling om een kleurtje te krijgen dan te liggen bakken in de zon. Ik wist niet dat bodylotion niet geschikt is als after sun. We gebruiken wel aftersun als we dan toch eens een wat rode huid hebben en in nood ging ik daar ook wel wat bodylotion op doen. Nu weet ik beter! :)

Lillian Nelissen
Door

Lillian Nelissen

op 20 May 2015

Dan hebben wij hetzelfde Cindy, ik vind wandelen ook veel fijner dan het bakken. Smeerse voortaan met de after sun! Zonnige groeten Lillian

Liza Bekaert
Door

Liza Bekaert

op 20 May 2015

Leuk artikel, ik vind vooral tip nr.7 leuk want elk jaar opnieuw kan ik een een nog bijna volle fles weggooien. Nu dus niet meer!

Lillian Nelissen
Door

Lillian Nelissen

op 20 May 2015

Dank je wel voor je compliment Liza en smeerse alvast voor in het najaar! Zonnige groeten Lillian

Roos
Door

Roos

op 20 May 2015

Waardevol artikel en veel van geleerd! Vooral over de houdbaarheid van zonnebrandcreme. Dank voor het delen!

Lillian Nelissen
Door

Lillian Nelissen

op 20 May 2015

Graag gedaan Roos!

Monica
Door

Monica

op 20 May 2015

Als echte originele roodharige, is mij met de paplepel ingegoten dat ik vreselijk moet uitkijken met de zon! Waardevolle tips deel je hier, wordt vaak onderschat!

Lillian Nelissen
Door

Lillian Nelissen

op 20 May 2015

Inderdaad wordt de zon nog te veel onderschat. We krijgen in de salon nog teveel te horen dat iemand verbrand is. En helaas komer er toch echt steeds meer mensen met huidkanker bij :(

Chantal
Door

Chantal

op 20 May 2015

Hi Lillian, Ik verbrand altijd heel snel, dus smeer me altijd goed in met factor 30 en op tijd voordat ik de zon in ga... Maar het liefste zit ik in de schaduw of onder een parasol, dus voor mij puntje 6.. Chantal x

Lillian Nelissen
Door

Lillian Nelissen

op 20 May 2015

Goed Chantal, dat je weet dat je snel verbrand, dan kun je er ook iets aan doen. En kun je langer genieten van je mooie huid! Zonnige groeten Lillian

Tanja
Door

Tanja

op 20 May 2015

super nuttige tips, zeker voor een expat die in het Middel-Oosten woont, zeg maar de woestijn! bedankt.

Lillian Nelissen
Door

Lillian Nelissen

op 20 May 2015

Daar moet je inderdaad helemaal uitkijken. Leuk dat we zelfs lezers in het Midden-Oosten hebben! zonnige groeten Lillian

Elke
Door

Elke

op 20 May 2015

Ik heb een heel gevoelige huid en verbrand zeer snel. Ook mijn zoontje. Daardoor doe ik hem altijd zonnecrème factor 50 aan. En ikzelf zet mij liever in de schaduw. Ik heb me er al lang bij neer gelegd dat ik een bleke huid heb. Dan moet dat maar zo :-)

Lillian Nelissen
Door

Lillian Nelissen

op 20 May 2015

Hartstikke goed dat je zo`n hoge factor gebruikt! Je gaat toch op vakantie om te relaxen, niet om zo bruin mogelijk te worden.

Marieke
Door

Marieke

op 20 May 2015

Fijne en handige tips! Het is oh zo belangrijk dat zonnen veilig en verantwoord gebeurd!

Lillian Nelissen
Door

Lillian Nelissen

op 21 May 2015

Ik ben het helemaal met jou eens Marieke!

Marielle
Door

Marielle

op 20 May 2015

Oh wat is het heerlijk als er weer iemand opstaat die verstand heeft van verzorging van de huid. Als iedereen deze tips zou opvolgen zou het percentage huidkankerpatiënten inderdaad aanzienlijk kunnen dalen!

Lillian Nelissen
Door

Lillian Nelissen

op 20 May 2015

Dank je wel Marielle voor je compliment! Erg he hoeveel huidkankerpatiënten er jaarlijks bijkomen.

lily
Door

lily

op 20 May 2015

De laatste tijd lees ik steeds vaker berichten dat er zoveel slechte stoffen zitten in reguliere zonnebrand, dat ik dat niet meer gebruik. Pas aan het Zeeuwse strand ervoor gekozen om af en toe gewoon maar weer de huid te bedekken met een zomerse broek en tuniek en een hoed op. Kwam toch leuk gekleurd terug. :)

Lillian Nelissen
Isabel Rodriguez
Door

Isabel Rodriguez

op 20 May 2015

Fijn zoveel bruikbare tips. Ik heb het direct naar mijn zus doorgestuurd! Zelf ga ik zelf nooit zonnen, in de zon loop ik altijd met een hoed op mijn hoofd. Ga nu door jouw tip wel die 15 min gebruiken voor de nodige vitamine D. Dank je wel!

Lillian Nelissen
Door

Lillian Nelissen

op 21 May 2015

Bedankt Isabel, dat je de tips deelt. En goed van je dat zo verstandig om gaat met de zon! Op deze zonnige dag kun je die 15 lekker genieten van de zon en meteen vitamine D aanmaken. Geniet ervan!

Liliane
Door

Liliane

op 20 May 2015

Dag Lillian, inderdaad we kunnen de mensen niet genoeg zeggen dat ze moeten smeren! Gelukkig begint er stilaan toch wat bewustwording te groeien. En wij zijn zeer goed geplaatst om de mensen advies op maat te geven, wat je trouwens uitstekend doet in je blog! :-) Als ik nu mensen zie die erg gebruind zijn vind ik het trouwens lelijk! Heel duidelijke en nuttige info! :-)

Paulien
Door

Paulien

op 21 May 2015

Hoi Lillian,Dank voor je informatie. Ik vind het zelf persoonlijk best lastig dat er zo veel verschillende meningen zijn over hoe om te gaan met de zon. Inmiddels heb ik voor mezelf gemerkt dat ik veel beter tegen zon kan sinds ik puur eet en veel water drink. Maar insmeren is bijvoorbeeld wel nodig als ik in een zonland ben. Wel kies ik vaak voor een parasol of (palm)boom, en dan word ik alsnog hartstikke bruin! Als ik me insmeer doe ik dan met een product waarvan ik zeker weet dat het op natuurlijke basis is, en helemaal vegan, zowel qua ingrediënten als productie.Groetjes, Paulien

Lillian Nelissen
Door

Lillian Nelissen

op 21 May 2015

Bedankt voor je complimenten Liliane!

Lillian Nelissen
Door

Lillian Nelissen

op 21 May 2015

Dat begrijp ik Pauline. Ik zou kijken welke mening bij jou goed aan sluit. En tips uitproberen hoe ze voor jou werken. Ik heb ook voor de Pascaud zonproducten gekozen omdat ze een natuurlijke filter hebben. Zonnige groeten!

Miranda
Door

Miranda

op 21 May 2015

Jeetje, wat een hoop supergoede tips. Een aantal zaken was ik me wel bewust van, ik ben ook niet iemand die zit te bakken in de zon of zo. Maar het heeft me wel bewuster gemaakt dat ook als ik gewoon lekker een wandelingetje aan het maken ben, of een fotoshoot doe... ik me toch even moet insmeren! Tijd om een nieuwe fles te gaan halen dus!

Lillian Nelissen
Door

Lillian Nelissen

op 26 May 2015

Wat fijn Miranda, dat ik je bewuster heb gemaakt!

Imel
Door

Imel

op 21 May 2015

Hoi, ik ben zelf geen bak-in-de-zon type en zit met plezier in de schaduw een boekje te lezen, maar mijn kids spelen in de zomer wel volop hele dagen in zon & water ;) Vraagje: Mijn zoontjes zijn mulatjes en hebben dus al veel pigment. Hebben zij extra bescherming nodig of juist niet?

Lillian Nelissen
Door

Lillian Nelissen

op 26 May 2015

Bedankt voor je reactie Imel, Ze hebben al meer pigment en dus wel meer natuurlijke bescherming in hun huid. Maar toch zou ik met kinderen altijd extra voorzichtig zijn en een SPF 30 adviseren. Ze zitten veel in het water en spelen veel buiten, en dus ook in de zon, buiten. Groeten Lillian

Yvonne
Door

Yvonne

op 21 May 2015

Bedankt voor deze goede tips! Heel veel dingen die ik eigenlijk wel weet, maar toch niet altijd bij stil sta. Hopelijk wordt het een goede zomer en kan ik de tips goed gaan gebruiken.

Lillian Nelissen
Door

Lillian Nelissen

op 26 May 2015

Bedankt Yvonne, Ik hoop ook dat het een zonnige zomer wordt. kunnen we lekker allemaal 'veilig' genieten :) Zonnige groeten Lillian

Sara
Door

Sara

op 21 May 2015

superhandige tips! ga ik zeker uitproberen ;-)

Lillian Nelissen
Door

Lillian Nelissen

op 26 May 2015

Dank je wel Sara!

Pamela
Door

Pamela

op 21 May 2015

Ik ben gek op de zon. Heerlijk om het om mijn huid te voelen. Ik verbrand eigenlijk nooit vanwege mijn huidskleur. Maar smeer mezelf ook heel goed in. Bedankt voor de tips!

Lillian Nelissen
Door

Lillian Nelissen

op 26 May 2015

Fijn dat je bijna nooit verbrand Pamela. Wel goed dat je je toch insmeert, want ook al verbrand je niet, de zon beschadigt wel je huid, zodat je meer rimpels krijgt :(

Nici
Door

Nici

op 21 May 2015

Wat een leuk verhaal en leest heerlijk makkelijk weg. En heel interessant, want veel dingen wist ik toch nog niet. Dank voor je blog :)

Lillian Nelissen
Door

Lillian Nelissen

op 26 May 2015

Bedankt Nici!

Monique
Door

Monique

op 22 May 2015

Zeer uitgebreid en volledig artikel! Wonend in een land waar de zon altijd schijnt, is dit zeer bruikbare informatie voor mij!

Lillian Nelissen
Door

Lillian Nelissen

op 26 May 2015

Wat lekker Monique, dat je zoveel van het mooie weer kunt genieten!

Syl
Door

Syl

op 22 May 2015

erg nuttig! dank!

Lillian Nelissen
Door

Lillian Nelissen

op 26 May 2015

Bedankt Syl!

Mel
Door

Mel

op 19 Nov 2016

Wat nou als je toch wel bent verbrand en delen van je lichaam veel bruiner zijn dan de rest? Ik heb er alles aan gedaan om de kleuren weer te laten matchen.. Maar nu een half jaar later loop ik nog met bruine T-shirt armen. Is er iets Waardoor het bruin sneller weggaat of ik de kleuren dichter bij elkaar kan laten komen?

Reactie plaatsen

Wil jij een jonge huid, zonder operatie en injecties?

Kies dan voor een Natuurlijke Facelift behandeling die je huid op een duurzame manier lift.

Veel vrouwen storen zich aan de rimpels in hun gezicht of merken dat hun huid verslapt. Waardoor je er in de spiegel ouder uit ziet dan dat je je voelt. Herken je je hierin? Boek dan direct deze unieke Natuurlijke Facelift behandeling inclusief High Tech Huidscan, nu tijdelijk voor een speciale actie prijs.