Wat is ongezonde voeding?
Wat is ongezonde voeding?
Anti-aging artikelen
Lillian Nelissen
Anti-aging artikelen
2 min
0

Wat is ongezonde voeding?

2 min
0

Vaak wordt er geschreven over gezondheid en alles wat gezond is. Vandaag wil ik een blog wijden aan het tegenovergestelde: ongezond. Wat is nu ongezonde voeding? Hoe schadelijk is dat voor het lichaam? En wat moet je echt vermijden?

Betekenis ongezond

Ongezond heeft meerdere betekenissen. Ten eerste kan het betekenen ‘dat wat niet goed is voor de gezondheid’, bijvoorbeeld suiker eten en weinig bewegen. De tweede betekenis van ongezond is ziekelijk of schadelijk. Ten slotte kan ongezond duiden op bleek, flets, ziekjes en zwak.

Wat is ongezonde voeding?

Deze vraag lijkt makkelijk te beantwoorden, maar zo simpel is het niet. Chocolade is gezond als je niet meer dan 25 gram per dag eet, liefst met een cacaopercentage van 85%. Witte- en melkchocolade komen meer in de buurt van ongezond, zeker wanneer de hele reep in één keer opgaat of de chocolade is verwerkt in een product met veel toegevoegde suikers, zoals een mars of snicker.

Af en toe een patatje is niet ongezond. Het wordt pas ongezond wanneer er mayonaise aan wordt toegevoegd of wanneer je twee keer per week friet eet. Zo nu en dan een koekje kan best, maar een koekje bij ieder kopje koffie of thee is schadelijk voor de gezondheid.

Grofweg kan gezegd worden dat teveel verzadigd vet, transvet, suiker en zout ongezond is. Verzadigde vetten zijn met name dierlijke vetten en komen voor in vlees, boter, zuivel en gefrituurde producten. Ook gebak, koek, snacks, zoutjes en chips bevatten veel verzadigd vet en transvet. Tussendoortjes staan bekend om de grote hoeveelheden vet, zout en suiker die ze bevatten. Daarnaast zijn suikers en transvetten slecht voor de huid, ze kunnen leiden tot acne, rimpels en mee-eters. Suikers verergeren huidziekten als psoriasis, schimmelinfecties en eczeem.

‘Lege calorieën’

Een veel gehoorde term is ‘lege calorieën’. Dit zijn calorieën waar het lichaam niets aan heeft en die meteen worden omgezet in vet en aan de vetmassa worden toegevoegd. Hieronder vallen onder andere frisdranken en vruchtensappen, sauzen, snacks en koek en gebak.  Als laatste wil ik een aantal producten noemen die in eerste instantie gezond lijken, maar het niet zijn.

  • energierepen: er wordt geadverteerd met een eiwitrijke reep met ijzer, kalium, foliumzuur en calcium, maar in werkelijkheid bevatten ze veel suiker.
  • light frisdranken: ze bevatten zoetstoffen die onze hormonen uit balans brengen.
  • margarine: bevat ongezonde transvetten, kies liever voor een beetje roomboter.
  • kant- en-klaar maaltijden en salades, deze bevatten vette sauzen. Bereid je eigen salades en kies goede olijfolie als dressing.
  • cruesli: bevatten grote hoeveelheden suiker. Neem magere kwark en maak je eigen muesli van havermout met vers fruit.

Af en toe iets ongezonds eten kan dus helemaal geen kwaad. Als ik ‘zondig’ dan doe ik het goed en ga ik voor cannoli. Dit is een specialiteit uit Sicilië, een krokant koekbuisje gevuld met ricotta-crème. Dit valt echt onder zoet, zoeter, zoetst.

In dit e-book vertel ik  je welke voeding wel gezond is en die voeding heb ik verwerkt in 50 recepten die zorgen voor een goede gezondheid en een mooie stralende huid.

Wat is jouw guilty pleasure?

Wil je een stralende en jonge huid?

Dan is de Puur Stralende Huid Challenge iets voor jou.

15 dagen lang ontvang je van het Puur Huid Expert Team  huid en voeding tips, video`s, opdrachten, recepten en cadeaubonnen voor een behandeling en producten.
Meer weten? Klik hier.

Reacties
Categorieën