Breng hormonen in balans en voel je mooi!
Breng hormonen in balans en voel je mooi!
30 april 2020 
3 min. leestijd

Breng hormonen in balans en voel je mooi!

Zijn je hormonen in balans dan merk je dit direct. Je bent energiek en gezond waardoor je stralend door het leven gaat! De keerzijde is dat wanneer je hormonen in disbalans zijn dit allerlei negatieve gevolgen heeft voor je lichaam en daarmee ook je uitstraling. Negatieve gevolgen kunnen zijn overgewicht, hoofdpijn, puistjes, en bij vrouwen kunnen zich ook overgangsklachten voordoen en kan de menstruatie in de war raken. Hoogste tijd dus om te bepalen of jou hormonen in balans zijn.

De belangrijkste tip kan ik alvast verklappen namelijk dat gezond eten en leven ontzettend belangrijk is voor je hormoonhuishouding. Ben je te zwaar dan kun je door gezonde voeding, eventueel in combinatie met een dieet en afvallen je hormoonhuishouding weer op orde brengen.

Veel voorkomende disbalans

Onderzoek toont aan dat meer dan de helft van de westerse vrouwen last heeft van teveel oestrogeen. Overigens komt dit fenomeen ook bij mannen voor.

Oestrogeen is naast progesteron en testosteron één van de belangrijkste hormonen in je lichaam. Het heeft op diverse manieren een positief effect op je gezondheid waaronder bijvoorbeeld het voorkomen van ontstekingen en bij vrouwen is het een belangrijk hormoon voor de vruchtbaarheid. Heb je teveel oestrogeen in verhouding tot  progesteron dan heeft dit negatieve gezondheidsgevolgen. Deze disbalans komt helaas steeds meer voor en is volgens artsen mede de verklaring voor het stijgende aantal typische vrouwenziekten.

Oorzaken disbalans

Er zijn oorzaken die je wel en niet (genetisch bepaalde oorzaken) kunt beïnvloeden. Ik ga hier alleen in op de oorzaken die je kunt beïnvloeden.

Een oorzaak kan zijn dat je lichaam teveel testosteron omzet naar oestrogenen. Het teveel omzetten kan oa veroorzaakt worden door teveel vetcellen. Hoe meer vetcellen hoe meer omzetting. Meer oestrogenen betekent ook weer meer vetopslag en zo kun je makkelijk in een vicieuze cirkel belanden. Maar niet getreurd, je kunt dit proces tegengaan door gezond te eten!

Oorzaken die oestrogeen verhogen zijn onder andere:

 • Verkeerde voeding. Chemische stoffen (kleur, geur en smaakstoffen) in voedingsmiddelen kunnen dezelfde werking hebben als oestrogeen.
 • Alcohol en tabak. Deze versterken het proces van omzetting testosteron naar oestrogeen.
 • Stress. Dit heeft een negatieve invloed op de goede hormonen en vermeerdert daarmee het oestrogeen hormoon.
 • Anticonceptiepil. Het blijkt dat deze pil, omdat ze het hormoon oestrogeen bevat, vaak een oorzaak is van teveel oestrogeen (oestrogeendominantie).

Teveel oestrogeen herkennen

Allemaal leuk en aardig maar hoe kun je nu bepalen of jij wellicht last hebt van oestrogeen dominantie? Mannen en vrouwen van alle leeftijden kunnen ermee te maken hebben. Symptomen waaraan je het kunt herkennen zijn onder andere:

 • Menstruatiestoornissen
 • Opslag van vet op de bovenbenen en billen
 • Zwaarder worden
 • Regelmatig last van stemmingswisselingen
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn/migraine
 • Puistjes/acne
 • Vasthouden van vocht
 • Magnesium en/of zink tekort

In balans komen

Zoals gezegd is gezond eten en leven (waaronder beweging) het allerbelangrijkste medicijn. Gezond eten is een breed begrip om en om jou wat concrete handvaten te geven noem ik enkele groenten. Eet je dagelijks een flinke portie van deze groente dan is dit een effectieve behandeling. In de groenten zit Diindolylmethaan (DIM) en dit zorgt ervoor dat de hormonen weer in balans komen.

Hieronder de groenten die je hormonen in balans brengen:

 • Bloem-, boeren-, rode- en witte kool
 • Rucola
 • Spruitjes
 • Broccoli
 • Witlof

Belangrijk is om de groenten vers te eten en dagelijkse een flinke portie! Biologisch is beter dan niet-biologisch omdat niet-biologisch bewerkt kan zijn waardoor je alsnog chemische stoffen binnenkrijgt.

Nog meer tips voor een goede hormoonhuishouding:

 • Neem omega 3. We krijgen veel omega 6 binnen via onze voeding. Voor een goede hormoonbalans is de verhouding tussen omega 3 en 6 vetten heel belangrijk. Het innemen van omega 3 zorgt voor een betere werking van je hormonen.
 • Genoeg slaap. Een belangrijk hormoon dat wordt aangemaakt tijdens slaap is het groeihormoon. Dit hormoon zorgt voor “reparatie” van al onze cellen en daardoor een betere werking van alle andere hormonen.
 • Krijg veel antioxidanten binnen. Antioxidanten kunnen schade aan lichaamscellen voorkomen en de hormonen beter laten functioneren. vooral felgekleurde groente en fruit bevatten veel antioxidanten maar je kunt ook een supplement nemen met al deze goede werkstoffen.

Herken jij zelf wellicht een of meer van de symptomen?

Wil je een stralende en jonge huid?

Dan is de Puur Stralende Huid Challenge iets voor jou.

15 dagen lang ontvang je van het Puur Huid Expert Team  huid en voeding tips, video`s, opdrachten, recepten en cadeaubonnen voor een behandeling en producten.
Meer weten? Klik hier.

Over de schrijver
Sinds 2001 ben ik schoonheidsspecialiste en sinds 2008 werkzaam bij schoonheidssalon Puur Huid. Omdat we in de salon werken op natuurlijke huidverjonging en verbetering merkte ik dat voeding en leefgewoonten een belangrijke rol speelt in combinatie met behandelingen en producten om het beste resultaat te kunnen bereiken.Zo is mijn passie voor gezonde voeding om de huid te verjongen ontstaan! Ik heb zelf mijn eetgewoonten veranderd waardoor mijn huid steviger en gezonder is geworden en deze tips wil ik graag met jullie delen.
Slaapmiddelen
Door

Slaapmiddelen

op 18 May 2020

Het klinkt misschien een beetje gek, maar hoe lang jij 's nachts slaapt, heeft invloed op de hoeveelheid honger die jij de dag erna hebt. Wanneer je minder dan 5 uur slaapt, maakt je lichaam meer Ghreline en juist minder Leptine aan. Wist je dat Ghreline een hormoon is dat jouw hersenen signaaltjes geeft dat het tijd is om te eten? Wanneer je weinig slaapt, geeft je lichaam een signaal af aan je hersenen dat je honger hebt. Leptine is een hormoon dat juist tegen je lichaam zegt dat je voldoende gegeten hebt. Een tekort aan slaap is funest voor onze energie, maakt ons dik, is slecht voor ons immuunsysteem en de nadelen gaan nog lang door. Er zijn gelukkig genoeg natuurlijke slaapmiddelen om sneller en beter te slapen. Ik gebruik zelf magnesium of melatonine als ik niet kan slapen.

Reactie plaatsen

Wil jij een jonge huid, zonder operatie en injecties?

Kies dan voor een Natuurlijke Facelift behandeling die je huid op een duurzame manier lift.

Veel vrouwen storen zich aan de rimpels in hun gezicht of merken dat hun huid verslapt. Waardoor je er in de spiegel ouder uit ziet dan dat je je voelt. Herken je je hierin? Boek dan direct deze unieke Natuurlijke Facelift behandeling inclusief High Tech Huidscan, nu tijdelijk voor een speciale actie prijs.