Huidverzorging voor de donkere huid
Huidverzorging voor de donkere huid
Huidverbetering artikelen
Lillian Nelissen
Huidverbetering artikelen
3 min
4

Huidverzorging voor de donkere huid

3 min
4

Je zou veronderstellen dat de huid van alle mensen precies hetzelfde is en dat ook de huid van alle huidskleuren op dezelfde manier is opgebouwd. Maar dat is niet zo. De donkere huid is op sommige punten toch net even iets anders.

Huidverzorging voor de donkere huid

In de loop van het evolutieproces van miljoenen jaren verandert bij volkeren, die zijn blootgesteld aan veel UVA stralen (UVA a-b en c)  de huid in details. En het is natuurlijk heel mooi dat het menselijk lichaam in staat is zich zowel in- als uitwendig aan te passen aan klimatologische omstandigheden.

Zo past onze huid zich aan, aan de mate van zonbestraling. Dat gebeurt op verschillende manieren. In de eerste plaats wordt bij mensen die leven in gebieden op de wereld waar de zon loodrecht boven staat (bijv. rond de Evenaar) de huid beschermt tegen overmatige UV bestaling.

Daardoor wordt er  in de huid meer Melanine aangemaakt. Hierdoor wordt de huid extra beschermd doordat de hoornlaag dikker wordt en er eveneens meer talg (sebum) wordt geproduceerd.

Dus mensen met een gekleurde huid, kennen min of meer de problemen die kunnen ontstaan door de dikkere opperhuid, meer talgafscheiding.

Meer littekenvormingPuistjes-acne-bij-een-donkere-huid1

En wat ook veel voorkomt is littekenvorming, bijvoorbeeld door wondjes, door vorming van lelijke littekens en/of donkere plekken.

Als het van een puistje komt, dan kan de Microdermabrasie behandeling goed helpen om de verkleuringen te verminderen.

Verschillen in behandeling van de huid van donker gekleurde huidtypen:

Belangrijkste verschillen met de blanke huidsoorten:

  1. Een dikkere hoornlaag (in het bovenste deel zitten een paar lagen dode huidcellen)door een grotere aanwezigheid van melanine.
  2. Grovere (grotere) poriën waardoor de uitvloeiing van talg en transpiratie makkelijker plaatsvindt. Wat uiteindelijk ook nodig is in een warm klimaat.
  3. In de donkere huid zitten nog veel meer en ook actievere talgklieren dan bij de blanke huidtypen waardoor de donkere huid vetter is.

Verzorging donkere huid

In een kouder klimaat, zoals hier in ons landje zal de donkere huid door de aanmaak van veel talg (sebum) en weinig uitscheiding van transpiratievocht (het is niet zo vaak heel heet nietwaar) heel gemakkelijk verstopt kunnen raken.

Daardoor is er een grotere kans op de vorming van acne. Daarbij verliest dit huidtype weer veel vocht door de droge lucht (verwarming, koude wind, vorst enz.) waardoor de huid gelijktijdig de neiging vertoont zeer vochtarm te worden.

Reiniging voor een donkere huid

Voor de reiniging zou je het beste reinigingsproducten kunnen nemen voor de vette huid, zoals de La Colline Cleansing Gel.

Crème voor de donkere huid

Aangezien deze huid vaak toch ook gelijktijdig heel vochtarm is kunt u voor de dagelijks verzorging het beste zowel een hydraterende dag- als nachtcrème aanschaffen, die niet te vol is, zoals de La Colline Hydratation Fluid.

Peeling voor de huid

Door de dikke hoornlaag is het heel belangrijk deze huid veel peelen. Herhaal deze behandeling minstens  twee keer per week. Daardoor wordt de hoornlaag dunner en kan de talg er beter uit waardoor de verstoppingen minder worden. De Pascaud Salicylic Exfoliator is een goede peeling, omdat de salcylzuur ook de talg uit de poriën schoon maakt.

Daarna kun je de huid ook altijd stomen waardoor de poriën open gaan staan en de eventuele talgproppen (de puistjes van de toekomst) er beter uit te halen zijn. Zorg naderhand altijd dat je de huid weer voorziet van een hydraterend masker.

Zon en zonnebank

Alhoewel de donkere huid natuurlijk door de natuur extra bescherm is tegen UV stralen kan ook de donkere huid verbranden. En ook dan zal de hoornlaag als bescherming extra verdikken waardoor de kan op verstoppingen (acne, puisten) weer groter wordt. Dus ben ook voorzichtig in en met de zon en ga nooit in de zon zonder goede bescherming.

Heb je vragen over de huidverzorging voor de donkere huid, stel ze hieronder. We beantwoorden ze graag.

Wil je een stralende en jonge huid?

Dan is de Puur Stralende Huid Challenge iets voor jou.

15 dagen lang ontvang je van het Puur Huid Expert Team  huid en voeding tips, video`s, opdrachten, recepten en cadeaubonnen voor een behandeling en producten.
Meer weten? Klik hier.

Reacties
Categorieën