Antioxidanten en vrije radicalen, wat zijn het toch?
Anti-aging artikelen
Lillian Nelissen
Anti-aging artikelen
1 min
0

Antioxidanten en vrije radicalen, wat zijn het toch?

1 min
0

Alles wat jij moet weten, van begin tot eind

Antioxidanten, vrije radicalen, vitamine, voeding. Je word er mee plat gegooid, de termen vliegen om je oren, maar wat zijn het nou precies?

Laten we beginnen bij het begin. Door heel ons lichaam rijden vrachtwagentjes met magneten. Die magneten zorgen ervoor dat ziektecellen daaraan worden gebonden en worden afgevoerd. Maar meestal zijn die vrachtwagentjes al vol. Daarom hebben we extra vrachtwagentjes ingezet, die nog 1 magneetje vrij hebben, deze vrachtwagentjes worden vrije radicalen genoemd. Ons lichaam maakt deze zelf aan en doordat ze nog ruimte over hebben kunnen deze ziekteverwekkers direct afvoeren. Zo blijven we dus fit en gezond!

antioxidant vrije radicaalVerkeerde factoren

Maar door verkeerde factoren zoals stress, roken, zon en verkeerde voeding gaat je lichaam in een keer heel veel vrije radicalen aanmaken waardoor er teveel van zijn in je lichaam. Die gaan zich dan ineens ook binden aan gezonde cellen. Het gevolg hiervan kunnen verschillende ziektebeelden zijn, bijvoorbeeld reuma, staar maar ook kanker.

De oplossing? Antioxidanten!

Antioxidanten zijn combinaties van vitaminen en mineralen die ervoor zorgen dat vrije radicalen worden afgevoerd. Vaak bevatten deze vitamine C en E, zink en cartenoïden.
Daarom zijn ze de bestrijder van vrije radicalen. Denken wij…

Want ook voor antioxidanten geldt dat teveel ook niet goed is. Anders was de oplossing voor al deze ziektebeelden wel erg makkelijk en waren er niet zoveel mensen ziek.
Een juiste balans is wat we moeten vinden.

En de juiste balans krijg je door gezond én, dit is misschien nog wel de belangrijkste, gevarieerd te eten. Voldoende fruit en groente zorgen ervoor dat je lichaam de juiste stoffen krijgt die het nodig heeft. Daarom kan stress, roken en zon zo gevaarlijk zijn voor je.

antioxidanten chocoladeVoeding die veel antioxidanten bevat zijn fruit, kipfilet, avocado, pure chocolade met ten minste 70% cacao, rauwe noten, broccoli, vis, glas rode wijn.

Ik hoop dat op deze manier de woorden ‘vrije radicaal’ en ‘antioxidant’ beter te begrijpen zijn, en je zelf beter weet wat je kan doen om je lichaam zo gezond mogelijk te houden. Voor vragen, je weet me te vinden!

Reacties
Categorieën