Haaruitval? Er is wat aan te doen. Blijf er niet mee lopen !
Haaruitval? Er is wat aan te doen. Blijf er niet mee lopen !
17 februari 2015 
4 min. leestijd

Haaruitval? Er is wat aan te doen. Blijf er niet mee lopen !

Haaruitval is niet iets waar u zich zomaar bij hoeft neer te leggen. Er bestaan gelukkig verschillende mogelijkheden om dunner wordend haar  wat meer volume te geven.

En ook hier geldt weer; Hoe eerder deze kwaal wordt gehandeld hoe beter! Naast de keuze voor een andere of aangepaste levenswijze of een behandeling tegen haaruitval, is een goede  en zorvuldige verzorging van het haar met de juiste producten en de juiste styling heel belangrijk. Dit alles tesamen bepaald uiteraard hoe je er uit gaat zien met het dunner geworden haar.

In 2007 had dermatoloog dr. Bing Thio van het Erasmus MC in Rotterdam al vermoedens, zijn Britse collega’s hebben nu bewijs: vrouwen verliezen hun haar door stress.

Haaruitval

Dit komt niet alleen voor bij mannen maar zeker ook vaak bij vrouwen. Vooral bij vrouwen boven de 45 jaar kan door stress of door verkeerde voedingsgewoonten maar ook door medicamenteuze behandelingen bijv. tegen kanker het haar gaan uitvallen. Ook bij een verandering in het hormoonbeeld zoals bijv. door de overgangsjaren of door stoppen met de pil kan haaruitval het gevolg zijn.

Welke factoren kunnen leiden tot haaruitval?

Sress:
Zeker als stress gedurende langere tijd aanhoudt òf er in een korte periode heel veel stressvolle gebeurtenissen plaatsvinden kan dit tot haaruitval leiden.

Oorzaken:
De oorzaak voor dit gebeuren ligt bij verschillende zgn. neurotransmitters  die de haarfollikels(haarzakjes)  negatief kunnen beïnvloeden. Om iedere haarfollikel heen ligt een netwerk van zenuwvezels die ook enige basisstoffen leveren.

Stress verhoogt de concentratie van de verschillende basisstoffen en daarmee ook het aantal van de zenuwvezels om en in de haarfollikels. Als dit alles plaatsvindt tijdens de groeifase naar de rustfase van het haar kan dit leiden tot een ontstekingsreactie van de haarfollikels en daardoor tot een voortijdige groeistop van het haar. Het gevolg hiervan is de zgn. diffuse haaruitval.

Therapie:
De meest simpele maar geschiktste therapie is makkelijker gezegd dan gedaan namelijk te zorgen dat je geen stress hebt. Naast een goede organisatie van je beschikbare tijd helpt ook voldoende nachtrust zodat het lichaam zich goed kan herstellen.

Veranderingen in het hormoonbeeld:
Veel vrouwen krijgen na een zwangerschap of na de geboorte van een kind haaruitval. Ook bij ziektebeelden bijv. van de schildklier of stoppen met de pil, of in de overgangsjaren maar ook na bepaalde medische behandelingen bijv. chemo bij kankers kunnen de haren gaan uitvallen. De oorzaken hiervoor zijn hormonale veranderingen in het lichaam.

Tijdens de zwangerschap stijgt de oestrogenenspiegel en de haargroei wordt daardoor versterkt. Na de geboorte valt de hormomenspiegel weer terug tot voor de zwangerschap en veel haar verandert ineens van de groeifase naar de rustfase.
Gevolg: Twee tot vier maanden na een geboorte van een kindje vallen een aantal haren uit.

Haaruitval na de overgangsjaren:
Met het begin van de overgangsjaren verandert bij vrouwen de hormonenhuishouding. De productie van de vrouwelijke hormonen wordt in grote mate verminderd en de invloed van de mannelijke hormonen (die ook in het vrouwelijke lichaam, zij het veel minder dan de vrouwelijke hormonen) wordt sterker. Gevolg: Meer haaruitval.Ook het uitvallen van haren na het stoppen met de Pil is terug te voeren tot een verminderde oestrogeenspiegel in het lichaam.

Erfelijke oorzaken:
In 95% van alle gevallen van haaruitval is een erfelijke vorm van haaruitval de meest voorkomende vorm van haarverlies bij mannen. Maar veel mensen weten niet dat ook vrouwen onder deze androgene Alopecia (haaruitval) kunnen leiden. Het verloop hiervan is bij vrouwen wel anders dan bij mannen. Bij vrouwen wordt het haar langs de scheiding dunner zodat de hoofdhuid meer te zien is . Gelukkig komt een algehele haaruitval bij vrouwen hierdoor zelden voor.

Oorzaken:
De oorzaak van erfelijk bepaalde haaruitval is een geërfde overgevoeligheid van de haarwortels tegen het mannelijk geslachtshormoon Testosteron ofwel het afbraakproduct Dihydrostestosteron (DHT). Dit beschadigt de haarwortels en verkort de groeifase van het haar. Gevolg: Steeds korter en dunner wordend haar.

Bij vrouwen boven de 50 jaar; verschuiving in evenwicht van de geslachtshormonenhuishouding :
In totaal verliezen meer dan de helft van de vrouwen boven de 50 jaar haarvolume door erfelijke factoren. Deze haaruitval begint meestal pas na de overgangsjaren. De oorzaak bij vrouwen is meestal een verschuiving in het evenwicht tussen mannelijke en vrouwelijk geslachtshormonen ten gunste van de mannelijke hormonen.  Naast het uitvallen van het haar wordt vaak ook de afscheiding van de talg van de huid groter waardoor huidonreinheden ontstaan met vaak acne als gevolg.

Behandeling tegen haaruitval

Je kunt de mesotherapie behandeling laten doen voor voller en dikker haar. Iedereen die een gezonde hoofdhuid en vollere haarbos wil kan de Pascaud Needling haar behandeling laten doen.

Er worden oppervlakkige prikjes met een cocktail die de hoofdhuid gezonder maakt en het haar stimuleert weer voller en stevig te worden. In de cocktail zitten ingrediënten; o.a. vitamines, mineralen en aminozuren. De kwaliteit van de hoofdhuid verbetert waardoor het haar steviger wordt, het formaat van de haarfollikels neemt toe, de haaruitval stopt en het haar wordt dikker.

Lees hier alles over de Needling behandeling voor voller en dikker haar.

Voeding

Gezonde voeding voor mooi en sterk haar is onontbeerlijk. Om goed te kunnen groeien zijn vitaminen, aminozuren en sporenelementen onontbeerlijk. Een evenwichtige groei draagt naast andere factoren ertoe bij dat in de haarwortels nieuwe haarcellen kunnen worden aangemaakt. Ondersteun daarom het groeien van uw haar door een gezond voedingspatroon.

Haren hebben voedingsstoffen nodig:
Haarwortelcellen in het menselijke lichaam zijn een van de soorten cel die het snelste delen. De delingen hebben een hoge stofwisselingssnelheid waardoor veel voedingsstoffen, zoals vitaminen en sporenelementen nodig zijn. Omdat in het lichaam geen opslag plaatsvindt van deze stoffen moeten ze in voldoende mate in de dagelijkse voeding voorkomen.

Gezonde voeding voor je haar:
Een aantal sporenelementen en vitaminen, die bijzonder heilzaam werken op de haargroei krijgt u voldoende binnen door een gezond dagelijks voedselpatroon. Probeer echter meerdere malen per dag een kleine portie van deze hieronder genoemd voedingsproducten extra binnen te krijgen door deze in uw maaltijden te verwerken. Je haar zal je hiervoor dankbaar zijn. Dit zijn:

  • worteltjes
  • tomaten
  • groene bladgroenten
  • citrusvruchten
  • bananen en aardbeien
  • noten
  • graanproducten (vooral volkoren)
  • olijfolie
  • vis, vooral vette vis zoals makreel en zalm, haring

De beste leverancier voor ijzer en zink is vooral vlees.
Ijzer en zink zijn sporenelementen die het lichaam bijv. Voor de stofwisselingsprocessen nogi heeft. Ook voor een gezonde groei van de haarcellen en de sterkte van het haar, huid en nagels is een belangrijke ijzer en zink toevoer heel noodzakelijk. Zink kan in een werkstoffencomplex bijv. met aminozuren heel gemakkelijk opgenomen worden door het lichaam. Deze aminozuren komen vooral voor in gevogelte, runder- en varkensvlees.

Heb jij last van haaruitval?

 

Over de schrijver
Sinds 1999 ben ik schoonheidsspecialiste en sinds 2000 heb ik de exclusieve schoonheidssalon www.PuurHuid.nl in Eindhoven. Bij Puur Huid zijn we gespecialiseerd in definitief ontharen en natuurlijke huidverjonging. We zetten door middel van behandelingen, huidverbeterings producten en voedingssupplementen de huid zelf weer aan het werk. Je blijft je zelf, maar dan jonger. Mijn missie is om jouw te laten stralen! In de schoonheidssalon krijg ik vaak te horen dat als je jezelf in de spiegel bekijkt je je aan iets stoort. Andere zien dit minder en kijken naar de mooie dingen. Daardoor voelen velen zich onbegrepen en onzeker. Als ze in de spiegel kijken zien ze niet iemand die ze wél willen zijn. Een stralend persoon! Have a beautyful day! Lillian Nelissen
Marianne
Door

Marianne

op 30 Nov 2016

Dat zou fijn zijn naar een gemo nu twee jaar geleden...zijn de haren achter terug gekomen..... Maar voren op mijn hoofd zijn kale plekken...

Reactie plaatsen

Wil jij een jonge huid, zonder operatie en injecties?

Kies dan voor een Natuurlijke Facelift behandeling die je huid op een duurzame manier lift.

Veel vrouwen storen zich aan de rimpels in hun gezicht of merken dat hun huid verslapt. Waardoor je er in de spiegel ouder uit ziet dan dat je je voelt. Herken je je hierin? Boek dan direct deze unieke Natuurlijke Facelift behandeling inclusief High Tech Huidscan, nu tijdelijk voor een speciale actie prijs.