Oorzaken en symtomen van eczeem
Oorzaken en symtomen van eczeem
Huidverbetering
Lillian Nelissen
Huidverbetering
07/28/2014
3 min
0

Oorzaken en symtomen van eczeem

07/28/2014
3 min
0

Eczeem, gek word je er van!

Oorzaken en symtomen van eczeem. Alles wat jij wilt weten over eczeem.

Oorzaken

Veel mensen krijgen er wel eens mee te maken. Rode plekjes die jeuken, of schilfertjes hebben. Kan je het verstoppen onder je kleding, dan heb je geluk. Heb je het in je gezicht, dan ben je een pechvogel. Maar dit komt ergens natuurlijk vandaan, want je krijgt het niet zomaar.

Voeding

Het kan zijn dat er in je voeding iets niet klopt. Ben je bijvoorbeeld allergisch voor zuivel? Of eet je vaak varkensvlees? Het lijkt misschien gek, maar deze twee kunnen heel bepalend zijn voor je huid en ook of je eczeem hebt of niet. Of moet je binnenkort misschien ongesteld worden want ook hormonen zijn van grote invloed.

Ook als je last hebt van hooikoorts, of astma hebt, heb je eerder kans op eczeemplekjes. Deze kunnen komen en gaan, het is maar net hoe jouw lichaam op dat moment gesteld is. Heb je namelijk wat minder weerstand, of veel stress, dan zal de eczeem eerder op komen zetten. De stress reactie ga ik wat meer toelichten hieronder.

Stress

Bij een stress periode of situatie maak je een hormoon aan want ze Cortisol noemen. Dit hormoon zorgt ervoor dat je in een benauwde situatie alerter bent en sneller kan reageren. Maar tegenwoordig zijn veel mensen continue gespannen of gestresst. Allemaal dank aan de huidige maatschappij. Daardoor heeft het bloed continue een hoog cortisol gehalte waardoor het immuunsysteem minder sterk word, de huid minder weerbaarder word en zo eczeemplekjes gaat vertonen.

Water

Al met al zie je ook dat de huid vaak erg droog is. Zowel weinig vocht als vet. Belangrijk daarom om veel water te drinken en de huid in te smeren zodat deze niet nog droger word.

Suikers en eczeem, wat is het verband?

Tegenwoordig word suiker veel besproken en de invloeden hiervan. Bijna overal word tegenwoordig suiker aan toegevoegd. Pakjes, blikken en potjes, ze zitten er vol mee. Maar hoe verklaar je nou de eczeem reactie bij veelvuldig suiker gebruik?

Suikers brengt je bloedsuikerspiegel naar een piek, daardoor krijg je in een keer een heel voldaan gevoel. Maar het zorgt er wel voor dat dit opgelost moet worden door de stof insuline. Hier is veel van nodig omdat je ook een grote hoeveelheid suiker binnen hebt gekregen. Door de grote hoeveelheid insuline die nodig is raken de hormonen in de war en uit balans. En zodra je hormonen in de war raken.. Dan is je hele lichaam in de war. Dat uit zich dan in eczeem want aan de binnenkant is grote stress aanwezig. Natuurlijk is suiker niet het enige wat voor eczeem zorgt. Maar het kan wel een grote trigger zijn waardoor het dus eerder naar buiten treed. Belangrijk om daarom goed op je voeding te letten en veel verse producten te pakken en niet altijd simpel uit een pakje.

Pas geworden mama’s! Ook voor jullie van groot belang want de suiker uit voeding die je zelf binnen krijgt geef je ook door via de borstvoeding aan je kleine. Geen wonder dat pas geboren baby’s vaak eczeem plekken krijgen. Dus mama’s, ook voor jullie belangrijk om op de voeding te letten, en niet alleen voor jezelf!

Symptomen

Vaak verschijnt het met rode plekjes en schilfertjes, jeukt het erg maar soms kan het ook pijnlijk zijn. Bij sommige vormen van eczeem kan je ook blaasjes krijgen, die kunnen dan weer open gaan waardoor het wat vochtig word.

Genezen

Genezen van eczeem is moeilijk, maar je kan wel de oorzaak aanpakken waar het vandaan komt. Komt het door je voedsel, let dan goed op wat voor stoffen je allemaal binnenkrijgt. Is je huid gewoon erg gevoelig, dan kan je eens kijken of je misschien vaak in aanraking komt met chemische stoffen. Probeer deze dan zoveel mogelijk te mijden. Vaak zie je dat het verbetert als je wat meer aan de ontspanning werkt. Bijvoorbeeld door lekker te sporten of te gaan mediteren. Zoals ik net al zei, al die spanning en stress werkt niet bevorderlijk!

vernix caseosaHuidverzorging en eczeem

Heb je veel last van eczeem in het gelaat, of op hals en decolleté? Pak de verzorging dan aan bij het begin, een zachte reiniging. Eentje die de huid niet extra uitdroogt, geen chemische stoffen bevat maar bijvoorbeeld veel Aloë Vera wat heel zacht is voor de huid. Bijvoorbeeld de Cleanser van Pascaud. Veel eczeemhuiden zijn gek op dit product omdat het niet irriteert. En als créme probeer eens de Vernix Caseosa. Deze zorgt ervoor dat je huid zelf meer talg, dus vet, gaat aanmaken en zo word je huid minder droog!

Voedingssuplementen en eczeem

Wil je het helemaal goed doen? Kijk dan eens naar supplementen. Omdat je niet altijd de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen krijgt is het goed om naar een aanvulling te kijken. Bij een eczeemhuid zijn de omega stoffen heel belangrijk voor je vet en vocht huishouding. Pak dan de Skin-X, een supplement die veel omega 3 en 6 bevat en ook de afvalstoffen afvoert uit je lichaam.

Ik denk dat je zo weer even vooruit kan met deze tips. Heb je verdere vragen? Die zijn er om gesteld te worden!

Reacties
Categorieën