Tips om stress te verminderen
Tips om stress te verminderen
Zen beauty artikelen
Lillian Nelissen
Zen beauty artikelen
3 min
0

Tips om stress te verminderen

3 min
0

Oorzaken, klachten en oplossingen voor stress

Een ander woord voor stress is spanning. Iedereen kent periodes waarin er net wat meer stress is. Normaal moet die stress weggaan als er een volgende periode aanbreekt. Maar soms gebeurt dit niet waardoor er vervelende dingen volgen. Laten we beginnen bij het begin en eens kijken wat stress in houd en wat er in je lichaam dan precies gebeurt.

Wat is stress?

Een beetje stress/spanning heb je altijd wel nodig. Dit houd je scherp en alert zodat je snel kan reageren. Dit noemen we altijd spanning. Maar als dit te lang blijft aanhouden en je er klachten van gaat krijgen noem je het stress.

Bij stress maakt je lichaam zich klaar om te gaan verdedigen of te vluchten. Dit kan in alle situaties opkomen. Je hersenen maken dan een hormoon aan, genaamd adrenaline, en geven een seintje aan je lichaam. Je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling word versnelt en oppervlakkig, en je spieren spannen zich aan. Op die manier kun je optimaal reageren. Als dit na een paar minuten nog niet voorbij is gaat je lichaam nog een ander hormoon aanmaken, cortisol. Een stresshormoon dat je ‘paraat’ houdt.

Lichamelijke en mentale klachten door de stress

Langdurig stress gaat op een gegeven moment klachten geven. Zowel lichamelijk als mentaal.

Als eerste de mentale klachten:

  • Snel geïrriteerd of gefrustreerd
  • Eerder in tranen
  • De dingen somber inzien, je ‘down’ voelen
  • Verminderde concentratie
  • Vergeetachtigheid
  • Niet kunnen denken in oplossingen

Dit zijn klachten die je kan verminderen door anders te gaan denken. Hoe zweverig het ook klinkt, wees in het ‘hier en nu’. Het moment van nu is het allerbelangrijkste. Het helpt je niet om al verder te gaan denken aan wat eventueel komen gaat of wat is geweest.

Als je aan het werk bent en niet 100% gefocust, kan je ook minder goed presteren. Het helpt je dus totaal niet, sterker, het doet het tegenovergestelde.

Tips om stress te verminderen

Als er problemen zijn waar je je zorgen over maakt, maak ze bespreekbaar. Als je er over praat kan je het letterlijk ‘delen’, en weegt het minder op jezelf. Je praat het als het ware weg. Ook kan iemand je helpen met het vinden van een oplossing. Is het een probleem waar je nog geen oplossing voor kan bedenken op dit moment, geen paniek. Dan komt het op een later moment. Hoe meer je jezelf de druk legt, hoe zwaarder het voor je word. Zet het dus even aan de kant.

Denk ook aan de leuke dingen. Een etentje met je lief, of de lach van je kind. Een leuk stukje op de tv wellicht? Laat jezelf weer eens lekker lachen, het zal je helpen. Maak tijd voor jezelf, door weer eens een heerlijke gezichtsbehandeling af te spreken.

Lichamelijke klachten door stress:

Bij lichamelijke klachten kijken we net even wat verder. Met name naar het hormoon cortisol. Dit hormoon zorgt er dus voor dat je ‘alert’ bent en blijft. Als dit te lang in je lichaam blijft, heeft het voeding nodig om actief te blijven in je lichaam. Daarom gaat het eten aan je vitaminen en mineralen die je hebt opgeslagen. Het maakt je reserves steeds kleiner. Daarbij krijg je dus minder weerstand (vaker verkouden en grieperig), het maakt je moe en futloos (weinig energie want je lichaam heeft geen reserve meer) en het zorgt ervoor dat je eerder rimpels krijgt (je collageen word eerder afgebroken). Allemaal symptomen waar je ongetwijfeld iets bekends uit haalt waar je last van hebt.
ultra vital
Belangrijk om dit tegen te gaan is dus extra vitaminen en mineralen te nemen om die reserve weer aan te vullen. Je eet vast al gezond dus belangrijk is een multivitamine zoals de Ultra Vital en vitamine C zoals de C&C.
Om het compleet te maken de Cell-Xtra, die bevat namelijk weer veel anti-oxidanten.

stress verminderen met admehalingsoefeningDe combinatie om je mentaal te helpen en fysiek zorgt ervoor dat je lichaam weer rustig word. Ademhalingsoefeningen kunnen een mooie aanvulling daarop zijn zodat je je meer bewust word van je eigen lichaam.

Wil je nog meer tips om stress te verminderen? Of heb je nog vragen na aanleiding van deze blog, reageer onder dit blog en ik help je verder.

Succes topper!

Reacties
Categorieën